Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi çalışmaları hızla ilerliyor.

Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde katma değeri yüksek olan tropik meyvelerin üretimini arttırmak ve bölgede olmayan türlerin üretimini başlatma amacıyla başlanan projede üretimin yapılacağı tesisin inşaatı hızla devam ediyor.

Sera inşaatının devam ettiği alanı ziyaret eden Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Meclis Başkanı Fahri Özen, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Bayram Karagül ve Kerim Soytürk, Genel Sekreter Mesut Bakar, Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. H. Kürşat Çelik, Öğretim Görevlileri Lokman Altınkaya, Recep Balkıç ve Genel Sekreter Süleyman F. Örgel çalışmaları incelediler.

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın sahibi olduğu projede Akdeniz Üniversitesi proje ortağı olarak büyük destek veriyor. Projeye ayrıca Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve tropik meyve ticareti yapan İdeal Tarım firması iştirakçi olarak katılıyorlar.

Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi’nin Antalya’ya ve ülkemize çok büyük değer katacağını belirten KUTSO Başkanı Murat H. Günay sözlerine şöyle devam etti;

“Dünyanın en tecrübeli örtü altı üreticilerinin bulunduğu Batı Antalya bölgesinde çiftçimizin daha çok kazanması ve ihracat gelirlerimizin artması için ürün desenimize tropik meyvelerin girmesi çok önem arz ediyor. Bölgemizde değişen iklim koşulları da bunu destekler durumda. Bölgemize kazandıracağımız bu önemli tesis ile ihracat değeri yüksek birçok tropik meyvenin fidanlarını üretip çiftçilerimizle buluşturacağız. Bu çalışmada bize büyük destek olan Akdeniz Üniversitemize ve değerli hocalarına çok teşekkür ediyorum. Ayrıca projemizin iştirakçileri olan İl Tarım Müdürlüğü, Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve tropik meyve ticareti yapan İdeal Tarım firması projenin başarıya ulaşması için her türlü desteği veriyorlar. İnanıyorum ki az bir zaman sonra örtü altı tarım ile dünyaya adını duyuran Batı Antalya, tropik meyve üretimiyle de önemli bir üretim merkezi haline gelecek.”

Böyle bir projenin ortağı olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Akdeniz Üniversitesi Kumluca M.Y.O. Müdürü Doç. Dr. H. Kürşat Çelik şöyle dedi;

“Akdeniz Üniversitesi olarak Türkiye’de tropik meyve üretimi konusunda en tecrübeli kurum olduğumuzu söyleyebilirim. Tüm bilgi ve tecrübemizle bu proje içerisinde yer alıyoruz. Bu merkezde yapacağımız çalışmalarla katma değeri yüksek birçok değerli tropik meyveyi çiftçilerimiz ile el ele vererek bu bölgede yetiştireceğiz. Bu proje ayrıca üniversite-çiftçi iş birliğinin de güzel örneği olacak. Biz üniversite olarak hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Fidanlarımızı toprakla buluşturacağımız anı sabırsızla bekliyoruz.”